Followers

Nuffnang Ads

Tuesday, December 20, 2011

Riang ria cuti sekolah versi cikgu tira - day 1

Bahagia je cuti sekolah x kena jaga exam... Tahun dpn confirm kena sbb tahun ni dah mintak pengecualian dgn alasan kawen, padahal kawen hari tu bukan cuti sekolah pun... ^_^ Saje nak bermalas-malasan mood pengantin baru kan... Belum berkesempatan nak honeymoon jauh2, jeles je tengok gang2 BBF gi Krabi la, Phuket la... sob... sob... Xpe, positive thinking. Sabar, ada rezeki insyaallah sampai... Oleh yang demikian, gi Melaka pun jadi la... haha... (tau, jauh beza kan? hihi.) Saje je nak membuntuti encik suami outstation, alang2 cuti sekolah, boleh gak jalan2 kan? Minggu depan dah start meeting bagai, minggu ni je last nak enjoy cuti sekolah...

Semalam dlm pukul 1 dari Sg Besi, sampai tol Ayer Keroh lebih kurang pukul 3. Terus check in... lepak2 bilik, encik supir aka suami saye capek. Bersabarlah wahai perut sebab malam ni mau makan besar, biar 0 lama sikit xpekan? Berbaloi-baloi... haha.

Kitorang dah sampai Melaka, saye dgn muke baru bgn tido.
Lepas maghrib je cepat2 kitorang gerak ke Medan Ikan Bakar Umbai, hasil google encik suami. Walaupun sesat larat sampai ke kawasan kilang mane entah, akhirnya sampai jugak kitorang. Plan nak makan kat kedai Parameswara, tapi tutup la pulak... orang dah makin ramai... Kedai yg ramai orang, penuh sangat sampai takde meja 0. Nak mkn kedai yg org x ramai, takut x sedap. At last, kitorang pilih gerai yg paling depan sbb space dier banyak, ada canopy bagai, orang pun ramai, sedap la kot.


Ni nama kedai kitorang makan. Nak amek gambar kedai, segan... ^_^

Laju2 pilih ikan n sotong. Eddie laju2 je nak duduk takut xde meja lak kitorang kang. Sempat dier bisik soh amek kerang, sotong buat goreng tepung, siakap buat masak 3 rase. Oh myyyy.... Ikan siakap yang mane 1??? Terer la pulak bini dier ni jenis2 ikan kan... ^_^ Sambil buat2 pilih sotong, jeling2 orang sebelah amek ikan ape, then curi2 dengar dier cakap dgn orang kedai, "siakap ni buat masak 3 rase". Yay! Dah tau yg mane 1 ikan siakap, haha.... Masalah baru pulak, ikan semua sama saiz... mak aih... makan berdua je pon.... Terpakse la jugak kan... pandai2 la meratah kang...

Hasil perbincangan dengan encik suami, kitorang sepakat untuk mengorder siakap 3 rasa, sotong goreng tepung, kerang bakar, kailan ikan masin n tomyam campur. Sementara tunggu makanan kitorang siap, pandai diorang hidangkan nasik lemak la, jelly kelapa la... Perut tengah lapar, Eddie lak mcm dah tergoda dgn nasik lemak yg 4-5 bungkus dpn mata tu, tapi saye dgn garangnye melarang encik suami makan nasik lemak tersebut. Kang kenyang sape nak habiskan lauk??? hehe. Dalam 15 minit menunggu, makanan pun sampai...


Makan untuk 2 orang ni. mak aihhh... Terus tingat mak, ayah n adik2...
Biasenye kitorang makan 1 family pun lebih kurang mcm ni jugak la 'portion'nye...
Komen sikit2 daripada kitorang:
1. Sotong goreng tepung terbaik! SEDAP! Isi lembut je, x liat pun. Tepung rangup... Kitorang amek 3 ekor je, dapat sepinggan besar tu.
2. Siakap 3 rase pon sedap walaupun kuah dier main tuang je atas ikan siakap yg telah digoreng. Rase mcm nak mntak tambah kuah tapi cek maluuuu....
3. Kerang bakar yg telah pun ditukar kepade kerang rebus. Apsal ek sume orang dah malas nak buat kerang bakar? Makan kat Padang Kota Lama kat penang hari tu pun jenuh nak suruh dier buat kerang bakar jugak2!
4. Tomyam campur - xtau kenape yang sampai hanye ade sayur... Kurang jelas kot saye order tadi, huhu.
5. Kailan ikan masin - xde rase ikan masin pun... boh oyster sauce je agaknye... bantai je la, janji sayur...


Sibuk dier update kat fb nak buat member2 terliur kan...

Saye rase saye makin 'kembang' sekarang.
Lepas masing2 dah kenyang, sempat main teka2 bape bil kang. Eddie teka RM40 lebih, saye lak teka RM70 lebih... haha... Korang rase sape betol? Ni haa bil kitorang:


Nampak x?

Tu haa total bil kitorang, RM59.00. Eddie x betol, saye pon x betol.
Bagi saye, murah la jugak. Sotong banyak, ikan besar...
1. Ikan siakap (720g) @ RM23.76
2. Sotong (3 ekor = 460g) @ RM14.26
3. Tomyam @ RM5
4. Kailan ikan masin @ RM5
5. Kerang rebus @ RM6
6. Air milo panas + sirap bandung @ RM3

Tapi bila kira balik, patutnya RM57. Apsal bil RM59??? Caiitttt!!! Menipu jugak ke??? Ke saye yg x faham tulisan dier? Huhu.... Ataupun ade tax mcm mcd, mcm kfc.... Saje nak suruh orang repeat gi Umbai ke? Mane tau kot nak try Parameswara lak.... ^_^ eh, lupe pulak... nasik putih 2 pinggan.... tu la, sape suroh x tulis dlm bil..... lalala.....

2 comments:

  1. http://blog-akmal.blogspot.com/2011/12/my-wishlist-2012.html

    link sini juga tira

    ReplyDelete