Followers

Nuffnang Ads

Thursday, November 20, 2014

Saje compare perut. =')

Boring amat dok kat sekolah hari ni. Kerja dah habis... SO, ni la kerja yg kite buat. Haha... Godek gambar-gambar lama masa pregnantkan Akid dulu. Letak sebelah-sebelah dgn gambar sekarang. 

Angle x sama. Tapi still leh compare kan?
Ada beza tak? Sebulan gak la bezanya tu... 2nd baby ni cepat sikit perut kembang sebab dah elastik agaknya... kahkah! Macam tiup belon la kan... Kalo tiup belon baru, rase mcm nak terkoyak pipi... Lepas 2-3 kali tiup, senang dah nak tiup, kejap je besor... Gitu la perut gamaknya... Harap dapat kembali ke bentuk asal la lepas beranak nanti ye... Nak teka-teka gender baby, iuolls x pandai... tggu 22 weeks nanti nak buat 3d scan la. Kalo uolls pandai, ce teka, ce teka! hihi... Yang pasti kain baju kurung langsung tak boleh zip dah... Redha je la ulang-ulang pakai baju yang sama gi kerja... Cari baju raya masa ngandungkan Akid dulu tak jumpa la pulak... 

"Maaakkkkk, ada tak baju raye kakak yg dress warna merah & purple kat kampung?" Ngeeeee... =D

Ok, tu je nak merapu hari ni. Babai...


Thursday, November 13, 2014

Lagi barang kesukaan mak-mak.

Haaaaa.... Ni nak share lagi satu barang yang mama Akid baru je beli. Berguna & murah, itu penting. =) Worth for money gitu... Sekarang ni kos sara hidup melambung-lambung... Isi minyak full tank sekarang RM100 hoi!!! Ngok ah... Jadinya, kita shopping kat kedai RM5 je la ye... kikiki...

Sebelum ni kenal Daiso & Mr. DIY je. Hari tu gi Mid Valley terjumpa lak satu lagi kedai barangan Jepun RM5. Ku tak ingat nama kedai sebenarnya, panjang sikit. Yang ku ingat namanya ala2 nama kedai buku kat KLCC tu, Kinokuniya. Tapi sebab tak puas hati lak, rasa macam cerita tak abes, google la jap. Nasib jumpa... Haha... Jumpa pun dalam website Mid Valley. Ni ha kedainya!





Komonoya rupanya nama dia. Dekat2 la kan dengan Kinokuniya, hehe... Tu siap ada map sekali, kedai ni kat level 2, North court (Belah AEON, bukan METROJAYA). Kedai nombor 6 dari pintu AEON, sebelah kedai RM5 gak, HINODE SHOP. Barang dia takde la sebanyak barang kat Daiso, tapi Daiso kat Mid Valley kan ramai ya ampun umat!!! Serabut rasa... Dah la dua tingkat, risau je anak jatuh ke ape ke tengah orang ramai2 kan... 

Sebenarnya nak cerita pasal barang ni haaa... Holder air kotak.


Berguna sangat kalau nak bagi anak minum air kotak tanpa memicit kotak sehingga memancut2 air keluar. Tension mama... Bertambah tension kalau bagi minum Milo or Dutch Lady chocolate, habis kotor baju! Belum kira nak kena mop lantai lagi tu! Memula macam bengong-bengong jugak nak guna bende alah ni. Dah la instruction semua dalam bahasa Jepun. Macam dah nak maki-maki kedai gak la sebab test2 x muat pun kotaknya! Godek punya godek, akhirnya berjaya. Nasib belum maki lagi. Haha... Camni rupa dia.

Kangkangkan dia.
Tarik yang satu side yang transparent tu, part ni adjustable. So boleh adjust mengikut saiz kotak.
Masukkan air kotak dalam holder, then katup la balik yg transparent tadi bagi ngam2 kotak. 
Boleh dah bagi anak minum, sila pegang handle tu ye... dah tak boleh picit2 kotak dah. Yayyyy!!!
Mungkin boleh juga dijumpai di Daiso & Mr. DIY. Ok, tu je nak cerita, nak sambung buat keje. Babai. =)

Tuesday, November 11, 2014

3 tahun bersama.


Zaman cintan cintun. Gemoks iuollssss...
Pre wedding photoshoot.
Nikah 11.11.11
Resepsi 12.11.11
Sebulan lepas kawen.
Lebih kurang 9 bulan lepas kawen.
Setahun lepas kawen. 
1 tahun 8 bulan lepas kawen.
2 tahun 8 bulan lepas kawen.
2 tahun 9 bulan lepas kawen. 
Adik baby... Insyaallah tahun depan bertambah ahli keluarga... 
Alhamdulillah... 11.11.11-11.11.14, Genap 3 tahun menjadi seorang isteri, Punya suami dan anak-anak, lengkap rasanya... Walaupun tak selalunya manis, memang itulah asam garam rumah tangga kan? Kadang-kadang gaduh sebab benda kecik je pun, nak tarik-tarik muka! Hehe... Biasa la tu kaaannnn.... Bukan ada artikel kata laki bini kena gaduh seminggu sekali ke? Konon untuk eratkan hubungan, jadi lagi mesra... Haha.. Kerap sangat la pulak seminggu sekali tu... Sebulan sekali cukup kot... 

Happy 3rd anniversary, sayang... tengkiu sebab sabar dengan kerenah mama, tengkiu sebab sanggup makan je apa pun mama masak walaupun tak sedap. Dah 3 tahun kawin pun tak pandai-pandai masak gak lagi... Tengkiu sebab tahan je dengar bila mama bebel2 hobi papa nan berjuta-juta liun tu, sedangkan 'hobi' mama tukar pampers Akid je. Paling tengkiu sangat, papa dah boleh tukar pampers Akid bila Akid berak, papa bangun tengah malam buatkan susu Akid... =') Terharu ok... Itu menjadikan papa as suami & ayah yg lebih baik, yahooooo! Tahun depan ada baby baru kena jadi lagi baik ok? Contohnye, basuh baju, sidaikan baju, lipat baju, masak, basuh pinggan.... oopppsssss.... haha! Takpe2, mama just nak mintak papa tolong luangkan masa main dengan Akid je, mama risau mama tak menang tangan bila dah ada anak kecik... Mama takut Akid rasa mama abaikan dier... ='( Mama tau papa boleh jadi bestfriend Akid... Mama bahagia sangat bila tengok papa main dengan Akid... dengan mama Akid xde nak main sangat, dia lebih suka main sendiri... Tapi bila dengan papa, banyak pulak aktiviti dia. 

Ok la, mama x pandai nak mengarang panjang2, ayat jiwang-jiwang, bersajak bersyair bagai... Just nak cakap mama sayang papa sangat2... moga masjid yang kita bina kekal sampai syurga, sentiasa dalam keberkatan Allah SWT... Again, 

HAPPY 3rd ANNIVERSARY
ILYSM.

Wednesday, November 5, 2014

Kisah cerai susu Akid.

Kemain ni dua hari berturut-turut update blog. Nampak sangat cikgu dah takde kerja bila budak dah start SPM kan… hehe… Penipu sangat nih kata takde kerja. Kerja ter’stuck’ sebab ada masalah teknikal, so kita relax2 update blog sambil minum hot chocolate ye kawan-kawan…

Sejak Akid dalam perut lagi memang dah berazam nak breastfeed Akid, kalau boleh nak fully bf sampai 2 tahun. Tapi kita hanya merancang kan? Bila umur Akid cecah 1 tahun 5 bulan, mama dah terpaksa campur susu, bf + fm. Masa ni memang production susu dah merosot sikit. Plus x dan nak kejar buat stok lepas Akid ikut opah & atok balik kampung.

Walaupun Akid dah minum fm, tapi kat rumah mmg susah nak bagi dia fm. Dia nak bf jugak. Especially masa nak tidur. Terus terang cakap, x pernah tidurkan Akid tanpa dia menyusu badan. Dia mesti akan menyusu sampai terlena. Tengah malam, kalo terjaga je memang dia bukan jenis nangis raung2, merengek ek ek sikit mama terus sumbat tek. Senang betul kan?

Rezeki Allah bagi, bulan  ogos lepas dapat tau pregnant. Masa tu Akid 1 tahun 7 bulan ++ & still bf Akid lagi tapi makin hari makin sakit… Pedih sangat bila dia hisap. Rasanya memang dah takde susu dah tapi disebabkan dah ketagih kot, ataupun dah jadi kebiasaan dia, dia mintak jugak… Tapi dah sebab sakit, memang tekad la nak try wean off. Jenuh la Tanya kawan-kawan nak buat camne kan, rata2 bagi petua calit2 la… calit asam jawa la, kopi la, ubat gigi la, minyak cap kapak la…. Udah mama rasa kesian la pulak… So tangguh punya tangguh, last2 sampai cukup 2 tahun pun belum berjaya wean off lagi.

Cuti Deepavali hari tu sekolah tutup seminggu, niatnya nak try masa ni la… takdela penat sangat kalau pun kena bangun 3-4 kali waktu malam gi buat susu kan?  Isnin 20.10.2014, pagi. Tergerak hati nak sapu ubat gigi kat tek… laju-laju gi sapu sebelum dia mintak. Dah lama sikit tu baru dia mintak, dalam pukul 10-11 gitu, waktu tido dia… Mula-mula try cakap dengan dia, mama sakit… xleh tek… Mana dia nak reti bahasa… nak jugaakkkk… So terpaksa la mama bagi susu cap gantung perasa ubat gigi. Huwaaaaaaaa…. X sempat nak hisap, terus dia lepas. Pastu try lagi sebelah, pun sama! Terus tak jadi tek… cian anak mama… sori ye syg…


Mula daripada saat itu la kan, dia dah jarang mintak… Kalau pun termintak, bila mama cakap sakit, dia ok je… Maybe teringat susu perasa ubat gigi tu kot… Sampai la skrg, dah tak sebut tek dah… dia akan mintak susu… Terjaga waktu malam pun automatik akan sebut susu, bukan tek…  Alhamdulillah… tak susah rupanya… Tapi terpaksa la kejam sikit… So, secara rasminya Akid dah berhenti menyusu badan. Nak happy ke nak sedih? Happy sebab dia dah masuk fasa baru, tak lama lagi nak jadi abang… Tapi sedih sebab dah tak boleh nak peluk dia kuat2 masa tido, dah xleh tidokan dia atas lengan sambil bf… Terasa macam jauh… Memang awal-awal wean off dulu takut sangat nak tido rapat2 dengan Akid sebab takut dia mintak tek. Sekarang dah ok sikit. So boleh la mama peluk sikit2 sambil cium kepala dia kan… Tido pon dah pandai tido sendiri. Tengok tv sampai terlelap…… =’) & dan-dan la mama rasa lajunye susu abes, nak oi… haha… I love u, boyfriend kecik mama… walaupun mama dah x bagi tek, mama still sayang Akid tau… Insyaallah Akid dah dapat zat susu mama kan, syg?... Doa mama, membesar dengan sihat ye, busuk masyam intan payung mama…  




Tuesday, November 4, 2014

Akid is 2: The celebration.

Cerita agak basi la sebenarnya… ngeeeee…. Alhamdulillah Akid Aryan manje kededek mama dah masuk 2 tahun pada hari Khamis 09.10.14 yang lepas. Tahun lepas punya besday tak boleh jalan lagi, tahun ni baru boleh berdiri & berjalan. Baru la boleh potong kek kannn…. Disebabkan besday Akid jatuh hari Khamis, maka takde la apa2 sambutan hari tu… Duduk rumah je la… Last year celebrate jugak pada hari kejadian walaupun jatuh hari Rabu. 1 st besday le katekan… Tahun ni kite anjak sikit ke weekend. So Sabtu 11.10.14 tu baru celebrate. Belum ada rezeki nak buat besar-besaran jemput kawan-kawan. Besday pun buat kat luar sebab rumah cenonet. Tengok tahun depan camne lak ye… Tahun dpn punye besday Akid dah jadi abang, insyaallah…

Punye la pening dok pikir nak buat kat mana… KFC? Texas Chicken?  Wondermilk? Kidz&Crème??? Sudahnye buat kat Burgerbyte Damansara Perdana, dekat je pun dengan rumah. Kali ni lebih ramai family yg dapat join, Alhamdulillah… semua sekali termasuk kitorang sendiri ada la dalam 30++… Mujur boleh booking tempat siap2, so pihak Burgerbyte dah siap2 susun meja untuk 30 orang. Last year buat kat Wondermilk xleh booking. Pastu meja xleh cantum2 lak, x syok makan asing2…

Bab makan lak order la sendiri apa rasa nak makan. Tapi pening jugak la… Biasa kitorang gi makan kat Burgerbyte hari bekerja. Tak sangka la pulak punya la ramai manusia on weekend. Haha! Tukang amek order sah2 la ayah & mama besday boy. Pastu bila makanan sampai terpakse la jerit2 sebut nama menu tanya sape punye, tambah susah bile tuan empunya makanan pun lupa apa benda yg dia order. Hahaaaaaharu…. Bila semua dah dpt makanan, baru la lega… susah jugak ye? Buat kat rumah, goreng bihun 5 peket sonangggg….  Tak gitu? Haha!

Ape pun, ni ada la sikit gambar. Gambar pun ehsan daripada family yg sempat ambik gambar. Mama x dan dah! Tq, tq, tq semua….=)

Tarikh  : 11.10.14 (Sabtu)
Tempat : Burgerbyte, Damansara Perdana
Kek       : Edible image printing tema Cars, Choc moist daripada Anis Bakery
Tshirt    : Buat dgn kawan ofis husband. Sehelai RM25



















Terima kasih pada semua yg datang, yg bawakkan hadiah untuk besday boy, yg doakan besday boy… Akid happy sangat… Maaf atas segale kekurangan dan kekelamkabutan sang penganjur. Terima kasih yg amat sangat untuk atok & opah yg turut menyumbang untuk besday party Akid. Hehe…

Thursday, October 30, 2014

2nd Pregnancy =)

Alhamdulillah… lama hutang entri, especially nak share story akid admitted sebab kena rotavirus, tau2 je update psl adik baby. Apsal busy nau saya ni haaaaaa??? Ke buat-buat busy?

Asalnya kan, si bini je yang teringin nak mengandung lagi. Tengok member-member semengandung dulu pun masing-masing dah termengandung lagi, bestnye lahaiiii…. Rindu perut besor… Bila cakap dgn encik suami, ye2 dia membangkang. Konon nak tunggu 4 tahun. Kuciwa la sang isteri… tapi, pada suatu malam, jeng3……. Haha… xyahla cerita detail sgt kan, yang penting encik suami dah ready nak membesarkan keluarga. Yayyy… Dan tanpa disangka2, Allah bagi rezeki anak lagi pada kami dengan begitu cepat. Macam, “Dah ready ye? Ok, nah. Jage baik2.” Tak sangka betul….

Nak cerite camne boleh tau pregnant. Last period bulan sebelumnya was on 25th of July. Masa kenduri sepupu 8.8.2014, dok rasa perut macam kembung. Dok rasa2 mcm ada isi, tapi teringat ada makan biji buah cempedak yang boleh dikatakan mentah. Haha… Pandai sungguh. Ingatkan asal makan cempedak goreng je, boleh makan bijinya sekali. Rupanya kena rebus dulu. Ngeeeee…. Beberapa hari lepas tu, kerap sakit pinggang yang tiba2. Mcm mencucuk2… Dah sakit pinggang, sakit kat bawah perut bawah kiri pulak. Yang ni mcm menguatkan lagi instinct mengatakan diri ini kemengandungan. Sakit sgt tambah-tambah kalau tengah berjalan sampai berjalan tak berani bengkokkan lutut. Ngam-ngam sebulan lepas last period, 25 Ogos, gi beli UPT kat Watson 2 keping. Balik je rumah terus buat test. Tunggu dalam seminit dua, 1 line je… Lepas tu, mcm ternampak2 line kedua naik. Perlahan2… Makin lama makin terang.


Sampai la jadi gini terang. Terus whatsapp husband. Dia bukan kata Alhamdulillah ke, tahniah ke… 1st ayat dia, cepatnya test! Haha… Dah rasa badan lain macam, test je la… tapi mcm x konfiden. Nasib beli dua, buat test lagi sekali. Sama gak keputusannya, double line tapi lambat sikit naiknya.

Esoknya, pegi klinik nak buat confirmation. Bila doc celup je UPT, 1st line naik dulu. 2nd line tu sama la mcm semalam. Malu2 nak naik, lambat sikit. Yang sedih tu, doc cakap dengan sangat yakin. “Takde pun. Bukan pregnant ni…” Siap kat klinik pun buat test 2 kali. Jawapan dia still sama. Konfiden je kata xde. Bukan la nak kata tunggu lagi 1-2 minggu, kita buat test lagi… Terus down. Disebabkan tak puas hati, ku pegi Watson lagi. Beli lagi 3 UPT. Haha… sama la jugak keputusannya… Dasar x menyabar! Sudahnya, sebanyak gini haaa ku punye UPT.


 Rasanya lepas beberapa hari, gi check kat Setia Alam pulak. Doc kata weak positive. Kena tunggu lagi seminggu. “Tunggu lagi?????” Ingat boleh senang duduk ke dok pikir aku ni ngandung ke tidak, ngandung ke tidak…. Sudahnya gi Guardian cari UPT Clear Blue. Jawapannya:


Kali ni aku dah yakin sikit. Cuma nak menuntut kesabaran sikit je, tahan sikit je lagi nak pi konfem kat klinik. Akhirnye, klinik mengesahkan la jugak yang aku pregnant. Cuma aku pesan, boleh tak jgn konfiden sgt kate orang tak pregnant. Sedih kot… Kot ye pun xnak bagi harapan sgt kat patient, ayat tu penting… Cara menyampaikan tu kena betul. Ok, nak mengajar pulak aku… haha!


Tu je la ceritanye… Sekarang dah masuk 2nd trim, 13 minggu. Alahan x bape ade cuma penat. Macam tak cukup nafas… Perut pulak membesar dengan jayanya. Apapun, Akid Aryan still anak manja mama… Baru je masuk 2 tahun 9.10.14 lepas. Lepas ni mama cerite psl besday Akid pulak ye, syg… Oh, lagi 1… dah Berjaya wean off Akid sepenuhnya, yayyyyy! Erm… actually sedih gak cerai susu dengan Akid ni… Eh, nanti la cerita… Ok, bai. I lap uolllsss…… Doakan mama n baby sihat2 je ye. EDD 01.05.2015. Hari Buruh.

Friday, May 23, 2014

Akid's 1st few words - Perkataan bermakna

Seronok, excited, bangga.

Itu la yang mak-mak rasa bila tengok perkembangan anak-anak kan.  Dari meniarap, merangkak, duduk, berdiri, berjalan & berlari. Mak punya excited sampai tak sedar lompat punya tinggi, tahu2 je kepala dah nak kena kipas siling. Gituuuuu......

Satu lagi perkembangan yang kadang-kadang buat mak tergelak bahak-bahak is bila anak dah mula nak bercakap, dah pandai nak sampaikan apa yang dia nak walaupun membebel bahasa dia lagi banyak sebenarnya (pastu mengamuk sebab mama tak faham). Akid punya bebel best sebab ada bunyi mcm cakap Siam. haha!

Setakat 1 tahun 7 bulan ni, ada la beberapa patah perkataan yang betul-betul ada maksud yang Akid dah boleh sebut dengan jelas. Antaranya:

1. Car
Dia memang peminat car nombor 1.  Gambar car sehalus mana dalam gambar seserabut mana sekalipun dia boleh jumpa! Kalo atok dok baca paper, dia pun sama sibuk nak selak paper sambil tengok iklan car. Tapi, menurut pemahaman dia, semua yang ada roda/tayar adalah car. Tak kira la bas ke, lori ke, motor ke, beskal ke, semua pun adalah car.

2. Mamam
Suatu ketika dulu, memang dia ada sebut mamam. Tapi sekarang dah tak sebut dah. Boring agaknya! Haha...

3. Babai
Ni pun dia tau sebut sambil lambai-lambai tangan & kadang-kadang siap dengan pakej flying kiss sekali. Tapi ni pun dah jarang dengar kecuali masa mama ambil dari taska. Nak hantar cukup payah, masa balik dia yg paling happy. Suruh amin teacher pun laju je...

4. Ayah
Ni favourite word dia buat masa ni. Comel sangat bila dia panggil ayah sebab dia akan besarkan suara. Aayah sounds like "ayoh'. Perak bebenor bunyinye, nak... Tapi kan, dia pernah panggil atok dia, pakcik dia dengan panggilan ayah. Maybe dia ingat semua orang lelaki dipanggil ayah kot. hehe.

5. Mama
Ni paling jarang dengar! Ok, mama merajuk....

6. Tatih
He can say 'tatih' before he can really tatih. Haha! Kaki tangan lembik lagi tapi bila kita pimpin tangan dia, dia kan sebut tatih, tatih...

7. T*t*k
Ok. Ni lucah sikit. Mama, opah & atok ajar dia mana telinga, mana mata, pusat, gigi... Mai kat ayah dia, ayah ajar t*t*k. Yang telinga, hidung, gigi semua tadi tau tunjuk je. T*t*k ni pandai lak dia sebut. Hurm.... So bila nak menyusu, dia akan sebut tek, tek... Siap tunjuk & tepuk2 lagi takut mama tak faham. haha...

8. Yayau
Yayau is cat. Mama kira tu perkataan la jugak sebab Akid faham yayau is cat. Tapi kadang-kadang dia confuse jugak la, dog pun yayau... Semalam kat tv ada "ba alif ba ya' yang omputih suka bela dalam rumah tu, pun dia panggil yayau! Euwwwwwwww........

9. Ni
Dia akan sebut 'ni' bila nak mintak something sambil tunjuk benda tu. Mintak kita tolong ambilkan. Pandai ko mengarah ye, nak...

10. Nak
Kalau tak sebut 'ni', dia akan sebut 'nak'. Kalau tanya nak makan tak? Dia akan sebut nak sambil angguk kepala.

Jenuh mama masukkan yayau bagai sebab nak cukupkan 10 perkataan. haha.... Yang lain ada la dia sebut tapi tak kerap. Maybe dia tak berapa faham atau pun kebetulan je ke bunyi dia ada maksud kan... Mama teringin nak ajar Akid guna flash card tapi dia tak pandai lagi nak ikut cakap kita. Mama sebut apple, apple. Banyak-banyak kali, krik krikkkk.... No response. Haha! Tunggu la 3-4 bulan lagi, insyaallah... Layan sikit video-video Akid membebel.

video

video




Thursday, May 15, 2014

Anak lambat jalan episod 2

Baru je mama up entri risau-risau sebab Akid tak jalan-jalan walau dah lebih 18 bulan. Tup2 kelmarin lepas habis drama Aku Isterinya, saje je ayah Akid suruh dia tatih. Eh, boleh pulaaakkkkkk..... Ya Allah, melompat-lompat mama... Syukur Alhamdulillah...Suka betul dia dapat jalan, tambah suka pulak dia bila tengok ayah dan mama dok sorak dia. Mula-mula dapat 2-3 langkah, mama mintak 5 langkah. 3-4 kali dia try, dapat 5 langkah. Mama & ayah sorak yayyyy!!! Dia lagi seronok nak try jalan. Jatuh, bangun, jatuh, bangun... Akhirnya, kelmarin 13 Mei 2014 Akid Aryan bin Mohd Noraiddy berjaya berjalan 8 langkah. Syukur Ya Allah... =')

Mama selalu dok risau, mengeluh, merungut entah bila anak mama nak jalan. Kejap-kejap up status kat facebook, pos gambar kat instagram pun dengan caption 'bila nak jalan?' tapi mama lupa nak mohon pada Allah tiap kali lepas solat. Mama doa anak mama diberikan kesihatan yang baik, jadi anak bijak dan soleh, taat pada ayah & mama tapi mama lupa nak minta pad Allah untuk kuatkan kaki anak mama, biar Akid Aryan mama dapat melangkah, bertatih, berjalan & berlari macam kawan-kawan lain. Lalainya mama... Mama lupa Allah maha memberi, maha kuasa... Baru 2-3 hari mama selitkan doa tu di hujung solat mama, Alhamdulillah... Allah makbulkan doa mama... Anak mama dah bertatih... Doa ibu mustajab kan, kawan2?. =')

Bukan mama & ayah je yang doakan Akid, ramai yang sayang Akid tolong doakan sama... Family, saudara, kawan-kawan2 mama & antara yang tak henti-henti doa untuk Akid dah tentu la atok & opahnya... Atok & opah baru je selesai menunaikan umrah 27 April lepas. Masa atok & opah kat sana, atok selalu hantar kabar berita melalui sms atau whatsapp. Ada 1 hari tu, atok hantar sms, tanya Akid camane? Soalan yang dia tak pernah miss tanya kalau telefon anak dia ni... Maksudnya tanya Akid sihat ke tak... Pastu atok tanya lagi Akid dah boleh jalan ke belum? Mama Akid jawab belum boleh jalan sendiri lagi tapi kalau pimpin tangan dia, memang laju dah... then ayah mesej lagi "ayah dah mintak doa kat Allah depan kaabah agar Akid cepat2 jalan, insyaallah..." Alaaaaaaa..... cannot tahan la atok punye sweet..... Allah dah makbulkan doa mak ayah dah... tunggu Akid kuat sikit je lagi... tak lama lagi lari la tu... =')

Akid Aryan sayang, ramai sayang Akid tau... Akid jadi anak yang baik ye, syg... Insyaallah berjaya dunia akhirat... Mama akan jadi cheerleader untuk Akid, jadi tukang sorak untuk semua kejayaan Akid. Akid kuatkan kaki cepat2 ye, syg... Mama tak sabar nak tgk Akid lari... Selagi Akid perlukan tangan mama, selagi tu mama akan pimpin Akid. Mama sayang Akid Aryan...

video

Tuesday, May 6, 2014

Anak lambat berjalan

Perghhhhh.... ini entri lepas 6 bulan menyepi. Nampak tak betapa sibuknya jadi mama? Haha! KPI kena sesuaikan dengan keadaan la gini... 1 semester at least 1 entri. Boleh? Dah, xyah merapu panjang.

Akid Aryan mama dah 18 bulan lebih tapi belum boleh berjalan sendiri. Menapak selangkah 2 langkah pun tidak… Risau? Takde pulak nak risau beriya sebab kalau pimpin tangan dia, dia boleh melangkah walaupun lembik2 lagi… Tapi dia semangat nak jalan. Kalau pergi mall, tak kuasa dia nak duduk lama2 dalam stroller. Mesti mintak nak turun and then tolak stroller kosong. Part ni mama tak berapa nak boleh tahan. Kecik2 pun dah pandai ikut kepala sendiri ye, taknak masuk kedai, nak jalan straight je. So ada hikmahnya jugak kenapa anak mama lambat berjalan ye… =)
                                                    
Dah google2, kebanyakannya kata bayi mula membuat langkah pertama antara 9-12 bulan, mula pandai berjalan bila mencecah 14-15 bulan dan ada juga bayi normal yang tidak berjalan sehingga 16-17 bulan. Lagi 9 hari Akid Aryan mama masuk 17 bulan. Patut risau ke tak ni?...

Ye, perkembangan anak berbeza-beza. Akid dari meniarap, duduk, keraskan kaki, semuanya lambat.

Meniarap: 5 bulan
Screen shot dari album instagram kat FB. Instagram dah macam diari.

Berdiri sendiri dengan berpaut pada perabot: 14 bulan

29 November 2013 - Ni masa 11 bulan lebih baru nak keraskan kaki tapi belum pandai bangun sendiri.
26 Februari 2014 - Ni tiba-tiba mama jumpa dah berdiri dalam bilik air. Kemain! 
Duduk sendiri: 15 bulan (takde gambar, ade video kat instagram)

Merangkak: Sampai sekarang belum merangkak betul2. Dia merangkak tak luruskan siku, opah kata macam komando.

Sekarang ni, kalau jalan berpimpin tangan memang laju. Jalan tolak stroller pun laju tapi dia memang nak jalan with support, tolak benda atau pun dia minta tangan kita. Memang dia lambat atau salah mama buat Akid lambat jalan? Walker? Ride on car? Tricycle? Semua tu Akid ada, dan semua tu dia suka main. Ada yang cakap bila dia dah biasa dengan benda-benda tu semua, dia jadi tak termotivasi untuk jalan sendiri. Mama beli tu semua sebab nak Akid kuatkan kaki cepat2…boleh jalan & lari dengan mama… Bukan nak suruh Akid depend pada benda-benda tu untuk  jalan. =’(


Ataupun, maybe sebab mama cepat sangat pakaikan Akid kasut? Huhu… Boleh jadi tak? Akid dah mula pakai prewalker shoes sejak umur 3 bulan.Ada kena mengena tak? Wawawaaaaaa…….

Umur belum setahun kasut dah kalah mama.... 
Last check up kat KK bulan 4 hari tu check up 18 bulan. Kalau ikutkan, check up 18 bulan ada test apa nama entah yang ada senarai apa yang baby dah boleh buat, kita kena tick Ya atau Tidak. Yang lain semua Ya, kecuali BERJALAN. Siap ada ruang untuk kita tulis apa-apa yang kita musykil or risau. Sah-sah la mama Akid tulis risau sebab tak berjalan2 lagi. Tapi bila sampai kat nurse, kemain konfiden je dia tick semua ya. Lepas tu baru perasan ada tick TIDAK. “Eh, tak jalan lagi ke? Dah setahun setengah ni….. Minah, Minah (bukan nama sebenar, panggil nurse lagi sorang), tengok ni anak kakak ni setahun setengah tak jalan lagi….” Pastu diorang call doctor, tanya doctor kot nak tengok. Last2 doc suruh bagi appointment bulan depan. Makanya, 22 Mei ni kena pegi klinik, kalo x berjalan gak lagi, kena gi buat fisio le jawabnye…. T_T

Untuk anak mama:

 Jalan la cepat, syg... Mama tau anak mama boleh, anak mama kuat… Nama kan Akid Aryan… Takpe, mama support Akid. Akid jangan risau k, syg… Mama tunggu… Akid nak mama dukung lama mana pun mama sanggup dukung… Cuma mama tak sabar nak tengok anak mama menapak, melangkah, berlari… Akid dah boleh jalan nanti mama janji mama akan selalu bawak Akid pergi main kat playground ye, syg… Mama sayang Akid Aryan….