Followers

Nuffnang Ads

Friday, May 23, 2014

Akid's 1st few words - Perkataan bermakna

Seronok, excited, bangga.

Itu la yang mak-mak rasa bila tengok perkembangan anak-anak kan.  Dari meniarap, merangkak, duduk, berdiri, berjalan & berlari. Mak punya excited sampai tak sedar lompat punya tinggi, tahu2 je kepala dah nak kena kipas siling. Gituuuuu......

Satu lagi perkembangan yang kadang-kadang buat mak tergelak bahak-bahak is bila anak dah mula nak bercakap, dah pandai nak sampaikan apa yang dia nak walaupun membebel bahasa dia lagi banyak sebenarnya (pastu mengamuk sebab mama tak faham). Akid punya bebel best sebab ada bunyi mcm cakap Siam. haha!

Setakat 1 tahun 7 bulan ni, ada la beberapa patah perkataan yang betul-betul ada maksud yang Akid dah boleh sebut dengan jelas. Antaranya:

1. Car
Dia memang peminat car nombor 1.  Gambar car sehalus mana dalam gambar seserabut mana sekalipun dia boleh jumpa! Kalo atok dok baca paper, dia pun sama sibuk nak selak paper sambil tengok iklan car. Tapi, menurut pemahaman dia, semua yang ada roda/tayar adalah car. Tak kira la bas ke, lori ke, motor ke, beskal ke, semua pun adalah car.

2. Mamam
Suatu ketika dulu, memang dia ada sebut mamam. Tapi sekarang dah tak sebut dah. Boring agaknya! Haha...

3. Babai
Ni pun dia tau sebut sambil lambai-lambai tangan & kadang-kadang siap dengan pakej flying kiss sekali. Tapi ni pun dah jarang dengar kecuali masa mama ambil dari taska. Nak hantar cukup payah, masa balik dia yg paling happy. Suruh amin teacher pun laju je...

4. Ayah
Ni favourite word dia buat masa ni. Comel sangat bila dia panggil ayah sebab dia akan besarkan suara. Aayah sounds like "ayoh'. Perak bebenor bunyinye, nak... Tapi kan, dia pernah panggil atok dia, pakcik dia dengan panggilan ayah. Maybe dia ingat semua orang lelaki dipanggil ayah kot. hehe.

5. Mama
Ni paling jarang dengar! Ok, mama merajuk....

6. Tatih
He can say 'tatih' before he can really tatih. Haha! Kaki tangan lembik lagi tapi bila kita pimpin tangan dia, dia kan sebut tatih, tatih...

7. T*t*k
Ok. Ni lucah sikit. Mama, opah & atok ajar dia mana telinga, mana mata, pusat, gigi... Mai kat ayah dia, ayah ajar t*t*k. Yang telinga, hidung, gigi semua tadi tau tunjuk je. T*t*k ni pandai lak dia sebut. Hurm.... So bila nak menyusu, dia akan sebut tek, tek... Siap tunjuk & tepuk2 lagi takut mama tak faham. haha...

8. Yayau
Yayau is cat. Mama kira tu perkataan la jugak sebab Akid faham yayau is cat. Tapi kadang-kadang dia confuse jugak la, dog pun yayau... Semalam kat tv ada "ba alif ba ya' yang omputih suka bela dalam rumah tu, pun dia panggil yayau! Euwwwwwwww........

9. Ni
Dia akan sebut 'ni' bila nak mintak something sambil tunjuk benda tu. Mintak kita tolong ambilkan. Pandai ko mengarah ye, nak...

10. Nak
Kalau tak sebut 'ni', dia akan sebut 'nak'. Kalau tanya nak makan tak? Dia akan sebut nak sambil angguk kepala.

Jenuh mama masukkan yayau bagai sebab nak cukupkan 10 perkataan. haha.... Yang lain ada la dia sebut tapi tak kerap. Maybe dia tak berapa faham atau pun kebetulan je ke bunyi dia ada maksud kan... Mama teringin nak ajar Akid guna flash card tapi dia tak pandai lagi nak ikut cakap kita. Mama sebut apple, apple. Banyak-banyak kali, krik krikkkk.... No response. Haha! Tunggu la 3-4 bulan lagi, insyaallah... Layan sikit video-video Akid membebel.

video

video




No comments:

Post a Comment