Followers

Nuffnang Ads

Monday, November 4, 2013

Barang rumah kesukaan saya.

Tajuk dah macam esei budak darjah 3 je...

Sebelum menghampakan korang, ni bagitau siap2 la ye. Entri ni nak cerita pasal barang kecik2, murah2 je. Bukan nak cerita pasal sofa, set bilik tidur ribu riban punye… hehe… Tempat shopping kegemaran sekarang adalah Daiso, Tokutokuya & Mr. DIY. Suke sangat sebab barang murah2, pastu kadang2 boleh jumpa barang pelik2, unik yang tak boleh kot jumpa kat Jusco, Parkson semua tu.

Meh nak share sikit apa yang dok suke sangat tu tapi tak tau la korang suke ke tak. I is sangat suke sebab rasa bende2 ni buat rumah lagi teratur, organized. I shopping barang murah je uollssss…


1.        Toothbrush holder


2.        Tempat gantung barang dalam bilik air 



Yang ni dah pernah nampak sebelum ni kat Daiso, suke function dier tapi dulu tak beli sebab rasa mcm tak perlu. Tapi sekarang perlu sangat2 sebab nak simpan segala kawan mandi Akid. Mr. shark, mr. froggy, mr crabby, macam2 lagi la…. Kalau takde kawan, habis semua benda dalam toilet dia nak usik. T_T Semalam baru beli kat Daiso Midvalley, dia letak same area dengan net basuh baju tu. Harga kompem la RM5 kalo dah kate beli kat Daiso kan? Hehe.


Tapi kan, nak tepek apa sekali pun kat dalam bilik air gue, harus ditepek di tiles merah sebabnye tiles hitam tu bertekstur. Takleh lekat, dia kena lekat kat surface yang licin. Tak lame lagi penuh la bende kat tiles merah tu wey… dah macam wall climbing haku nengoknyeeee…. Konon nak beli ABC yang leh lekat2 kat dinding basah tu untuk Akid main masa mandi. Nampak gayenye tak dapek la Akid oi… 


3.        Tempat letak span basuh pinggan



Yang ni baru jumpe semalam, encik suami yang amek. Bagus gak ni kan? Takdela span terendam je dalam air sabun. Kat Daiso jugak, RM5.

Tapi satu masalah kat sinki ni, sakit mata tengok botol sabun kat tepi tu. Taktau nak buat camne. Esok nak beli spray serai wangi, tambah lak lagi satu botol. Haiyooo…. How laaaaa….. Ade idea x korang?

4.        Hook gantung getah


 Juga hasil penemuan di Daiso. Actually nak gantung getah ni hook biasa pun boleh kan? Tapi kalo terusik sikit kemungkinan getah tu nak berterabor adalah tinggi ye kawan2. Yang ni Insyaallah tak terabor. Rasa mcm mahal gak la RM5 untuk bende ni tapi dah alang2 jumpa, amek je la… I tepek kat peti ais.

5.        Hook bermagnet

Ini adalah peti ais antik tahun 1986. Amek peti ais mak mase baru2 posting dulu. Sampai dah anak sorang pun dok pakai lagi sebab takut nak buang, mesti mak marah. Sentimental value katenye. hehe...
Yang ni beli kat Mr DIY, harge x ingat dah. Tengok kat Daiso pun ada gak semalam. Magnet kuat kemain, bagos! Daku tepek kat peti ais, buat gantung beg bekal Akid. Dah xtau nak boh mane beg2 dia, dalam cabinet dah full. Almaklumla, cabinet x sampai 11 kaki pon…


Sekarang ni dalam misi mencari bekas rempah. Payah nau, I tekad nak gi Ikea hari ni. Mesti dapatkan segera sebelum rempah berterabor dalam pull out trolley den. Haha. Kat Ikea kompem ade kan? Lepas tu kite buat labelling. Weeeeee…. Ok, dah tengahari. Mau mandi. Haha! Syok ooo cuti hari Isnin. Babai... =)





4 comments:

  1. Comei lah sume2!! Dan praktikal benda gini, heheh

    ReplyDelete
  2. Eh suka tempat letak span tu... Ros pun suka brg murah gini... Cute miut..hihihi

    ReplyDelete
  3. alahai ..semua barang2 tu comel2 belaka ..cutenya ..geram tau umi nak cari berus gigi yang ade penutup mcm tu tau

    ReplyDelete
  4. cantik nya bilik air tira..ok dapat inpirasi

    ReplyDelete