Followers

Nuffnang Ads

Wednesday, April 29, 2015

Update sebelum bertukar status mak anak 2

Anak sorang dah tak terbela blog cabukku. Esok anak dah 2 xtaulaaaa.... Masa ngandungkan Akid, rajin jugak update perkembangan baby. Kali ni alahaaiiiii..... Kalau update pun, sempat kat FB & instagram je. Sori ye, dik... Mama sayang adik sama je mcm mama sayang abang... Mama excited nak tggu adik kuar, sama je mcm mama excited nak sambut abang dulu. Cuma mama tak sempat nak dok ngadap lappy lama2. Nanti adik dah kuar, adik tau la nape mama mcm bizi bebenor sampai x sempat la nak cerita pasal adik masa dalam perut mama... =)

Last check up Isnin lepas (39w3d), doc buat VE. Belum ada bukaan, masih tebal dalam 2cm, tapi dah lembut. Doc tanya ada rasa contraction tak? Mama xtau nak jawab sebab xtau contraction tu camne... Mama sakit perut bila adik aktif gila dalam perut, tu je mama tau. Adik kalau tengah main, masyaallahhh... Bergoyang2 badan mama dibuatnya. Kalo tak percaya, adik tengok la dalam IG mama. Hihi... Selain sakit perut masa adik aktif, mama selalu sakit kat bawah especially bangun tido. So mama ingatkan dah bukak la, sekali doc kata lom bukak. Alahai... Berat mama naik dari 68.4kg ke 70.4kg dalam masa seminggu. Mau tak naik mendadak2, ayah bawak makan nasik kandaq Subaidah sebelum check up. Baik punya makannnn... So, kalo dah mama naik berat, konfem la adik pun naik jugak.

Ni adik punya EBW:
  • 11/03/2015 - 1.9kg (32w5d)
  • 24/03/2015 - 2.1kg (34w 4d)
  • 03/04/2015 - 2.7kg (36w)
  • 20/04/2015 - 3.1kg (38w3d)
  • 27/04/2015 - 3.4-3.5kg (39w3d)

Hurm... kalau tengok pada EBW ni, berat adik macam lebih kurang berat abang jugak. Abag Akid dulu keluar 3.8kg @ 38w5d. Dipaksa keluar sebab abang besar dalam perut. Doc kata kalau nak try normal, kena force. Adik ni mmg cukup tempoh la nampak gayanya, 40w. Doc bagi 3 choices:
1. tunggu sakit dtg sendiri n baby dah tentu2 makin besar. Doc bagi masa 1 week.
2. nak induce utk cepatkan contraction & bukaan. Boleh jadi normal, boleh jadi czer.
3. czer`.

Mama bagi ayah buat pilihan & ayah pilih untuk induce. Mama tanya doc kalo induce, bila nak induce. Doc kata terpulang. Lagi sekali mama biar ayah pilih, & seperti yang dijangka ayah nak adik kuar bulan Mei, sama dengan ayah & kakya. Haha... Jadinya, ayah decide untuk induce 30 April malam, dengan harapan adik keluar 1 Mei. Public holiday, dik. Tiap kali besday adik, 1 dunia cuti. Hihi. Harapnye la ye syg... Apapun, kita semua hanya merancang, yang tentukan Allah SWT...
So, mengikut perancangan, esok malam mama kena induce. Tak lama lagi kita jumpa ye, syg... Moga Allah permudahkan segalanya... Moga anak mama ssihat sempurna, aamiin... Kawan2 tolong doakan sama ye... =')

Tak cukup gigih nak snap gambar secara konsisten setiap bulan or week by week. Ikut suke haku je kan? Haha... 

lepas ni tambah lagi sorang boipren mama.





1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete