Followers

Nuffnang Ads

Friday, May 29, 2015

Another breastfeeding journey

Assalamualaikum & hai uolls...

Hari ni masuk hari ke-29 berpantang & baru je selesai mengurut untuk hari terakhir. Hari ni nak share pasal menyusukan Alfy. Alhamdulillah sekali lagi Allah bagi peluang untuk menyusukan anak. Masa hujung-hujung pregnant hari tu macam risau jugak, ada susu ke tak ni sebab breast tak rasa macam penuh walaupun menegang la sikit dari sebelumnya. Lepas wean off Akid memang lembik la cik B, kosong...

Tapi syukur alhamdulillah, keluar je Alfy Adyan lewat malam 1 Mei, esoknye bila nurse datang bawak baby untuk disusukan, Alfy terus hisap walaupun dia macam tak berapa pandai lagi. Terasa la dia hisap. Beza Akid dengan Alfy, Alfy ni selalu bergelut sikit mula2 nak hisap. Bukak mulut kecik sangat, kita lak nak kena tolong sumbatkan. Biasa la kan, dia pun baru nak belajar.

Hari ke-4 keluar hospital terus balik kampung. Esoknya baru start mengepam. Merasmi pam baru, Spectra M1. Memang betul la orang kata suction kuat. 1-2 minggu pertama guna tu sakit jugak la nipple walaupun guna level 1 je pun. Dah nak masuk sebulan ni baru berani guna level 2, dah x sakit dah. Hari ke-5 tu walaupun baru hari pertama mengepam, tapi terus je buat sebagai stok. Dah nekad nak start buat stok seawal yang boleh supaya dapat kumpul stok sebanyak yang boleh sebelum puasa. Risau susu drop. Tapi orang kata mind setting tu yang penting. Jangan awal2 dah set susu drop, kang betul2 susu drop. Yang penting, make sure banyak minum air. Jaga makan & cuba la makan/minum milk booster. Horlicks, susu, kurma, habatussauda & macam-macam lagi la. Milk booster ni pun bergantung pada orang jugak, so kena try la semua2 tengok mana yang serasi dengan kita.

Kawan baik ni! Hari2 berkhidmat. Hehe... Suka sangat sebab xyah sambung dengan power point, ada rechargable batterry so boleh pam di mana-mana & bila-bila masa. Cewah!

Setakat hari ni, alhamdulillah hari2 saya akan make sure ada simpan susu at least 1 storage bag. Jangan start ngelat, nanti terus jadi malas lak. Kalau rasa macam dah start malas2 tu, bukak freezer tengok stok susu terus rasa bersemangat balik. Kalau ikutkan sepatutnya kena pam setiap 2-3 jam kan? Tapi x mampu la nak konsisten macam tu. Saya paling sikit sehari pam 2x, paling banyak pun 4x je. Selebihnya direct feed Alfy. Yang malas tu bukan apa, malas nak membasuh & steril pam. Hehe... Pam tak malas sebab boleh je buat sambil tengok tv, sambil tengok fb, sambil makan pun boleh je i ngepam, uollsss... Nak membasuh botol tu yang liat sikit. Ni pun mujur dah beli sterilizer. Lega xyah nak masak air banyak2 kali dah. Mula2 dulu kemain seksa, perut tengah sakit gila lagi, nak angkat air secerek pun rasa berat sangat. Sekarang tinggal nak gigihkan diri membasuh je, steril dah senang. Botol abang pun mama steril sekali.

Stok susu setakat hari ke-26. Freezer mak macam-macam ada, tempat nak simpan susu cenonet je ha. Next week kena angkut susu balik KL untuk bagi ruang stok susu baru.

Tempat membasuh & mensteril botol/pam. Tempat paling malas nak buat keje. Haha.


Selain dari pam susu untuk buat stok, saya akan sediakan sikit untuk bagi Alfy minum guna botol. Awal2 dah ajar dia minum botol sebab serik Akid dulu kemain susah nak bagi botol masa dekat2 nak masuk kerja. Kesiankan anak tu meraung2 xnak botol walaupun lapar. Alfy setakat ni dah boleh habiskan 3oz susu & dia tak kisah botol apa pun boleh. Cuma bila guna wide neck bottle dia macam lemas sikit. Dia suka hisap laju2 macam hisap susu badan. Mula la susu penuh mulut sampai lemas2. Tapi sekarang tengok dia dah pandai sikit dah minum botol. Hari-hari kena bagi gak dia minum guna botol walaupun sekali takut dia lupa or mengada xnak botol. Jenuh!!!


Susu yang disimpan dalam chiller untuk bagi Alfy minum guna botol. Dah siap2 letak dalam botol supaya senang mak/ayah nak panaskan especially bila kita mandi ke, makan ke, tidur ke... =D Nampak tak isi tersirat dia? Yang tersurat nak latih anak minum botol supaya nanti senang kat daycare. Yang tersirat, mak/ayah boleh tolong bagi susu bila mama baby nak membuta. Heeeeee....

Anak ke-2 ni hopefully dapat la fully bf sampai 2 tahun. Kena gigih buat stok, x boleh miss walau 1 hari. Kalau masa Akid dulu, weekend x pam. Kali ni kena pam jugak. Sikit tips yang tak seberapa nak share untuk mama2 baru yang nak bf baby:

  1. Jangan dengar bila orang kata, "susu tak cukup ni... baby nangis2 lapar la ni...." Terus je susukan baby. Baby nangis bukan sebab lapa je... Lagiun perut baby besar mana je puunnn....
  2. Jangan skip mengepam. Paling kurang pun pagi bangun tidur (biasa memang breast akan bengkak susu time ni kan?) & malam sebelum tidur untuk elak breast bengkak awal sangat. Bangun la ko ngepam kol 2-3pagi. Hehe...
  3. Cabar diri sendiri nak tengok freezer penuh dengan susu.
  4. Air kena banyak minum. Memang nampak sangat beza production susu hari yang kita banyak minum air dengan hari kurang minum air. 
  5. Guna electric double pump. Jimat masa.
Ok. Tu je la nak cite. Nak membuta sat. Qada tido semalam. Hehe. Bai, assalamualaikum. =)



2 comments:

  1. Semoga dipermudahkan urusan mengepam dn nyusu smpi 2thn..amin

    ReplyDelete
  2. Nice, i really like it.if you also like our site please follow: http://www.robesdemariee2013.com/

    ReplyDelete