Followers

Nuffnang Ads

Tuesday, June 14, 2011

Tutorial DIY Fabric Flower

Gigih la balik sekolah tadi, terus ready barang2 nak buat bunga... semangat! Haha... Before this, try dengan kain felt, cantik... suke, suke! Hari ni nak try dgn kain pulak. Kain balut guest book hari tu banyak lagi berlebih... Jom tengok camne nak buat eh, but plisss.... abaikan jari montok n kuku kontot saye hokeyh? ^_^

Langkah 1
Gunting kain bentuk segi empat sama sebanyak 6 keping. Saiz ikut suke korang la, nak bunga besar ke bunge kecik.



Langkah 2
Buatkan 1 template bentuk ‘heart’.



Langkah 3
Lipat kain tadi kepada 4.



Langkah 4
Letakkan template heart tadi betol2 kat bucu tengah. Mase ni pandai2 la korang alter saiz template tadi ok. Gunting ikut bentuk tu. X perlu perfect sgt, it’s ok kalo bunge korang senget benget.  Yang penting mesti ade kelopak la, hehe.






Langkah 5
Then, korang lipat camni. Jahit sembat sikit kat hujung supaya x terbukak. Malas nak tunjok hasil jahitan saye... burok! Haha... Buat camtu untuk sume enam kelopak tadi.






Langkah 6
Gunting sikit kain untuk buat base dier. Bulat camni boleh, atau kalau korang rajin, korang buat gune template tadi pon xpe.



Langkah 7
Korang lekat atau jahit 4 kelopak dulu.



Langkah 8
Then , lagi 2 kelopak korang lekat/jahit kat atas ok. So, siap la bunge kite. Weeeee....


Saje gatai2 letak atas guest book tadi... Nampak macam comel lak... Ok ke eh?


8 comments:

  1. sangat kretif ok..tp kalau org yg malas nk diy nie toksah cite la..mmg xkan jadinye..hehhehe

    ReplyDelete
  2. saye la tu yg malas.... hehhehe..xkonfiden la...;)

    ReplyDelete
  3. x kreatif mane pon... kite pon cari tutorial gak, kikiki... leh jadi la, ila... senang je ni.. mule2 tira pon x konfiden, tapi 1st trial pon dah nampak rupe bunge, kire ok la tu... =)

    ReplyDelete
  4. rajinnye tira. finally! good effort! :)

    ReplyDelete
  5. omg tira!!! u sgt gigih seriously n creative!! nangis i tgk!!!! cntik la buku tetamu u(apahal bhs melayu lak ni hahha)i tot td u nk buat bunga utk dais.wahh gitu.buat la utk paper flower dais pulak?wink wink

    ReplyDelete
  6. comei jek..suke2..trskan usaha

    ReplyDelete
  7. alia - tgh ade mood, boleh la... mood nak buboh tq tag da xde, terbengkalai jap, hehe...
    lisa - gigih kan? tu la, usaha tangga kejayaan. (marilah kita bersama2 memantapkan Bahasa Melayu kita) auwwww... ade gak t'pk psl nak buat paper flower dais tapi pelamin sudah booked pon... uhuhu... tgk la, maybe buat utk photo booth ke...
    anna - tq, babe! =) insyaallah... kne rajenkan diri, hehe.
    willbemrs - kretip meniru, boleh laaaa.... hihih...

    ReplyDelete